מכתב זאב ז'בוטינסקי - לונדון, אל אברהם שלום יהודה
מספר האגרת : 7417
קבצים מצורפים
תוכן
7 אל אברהם שלום יהודה,/1 באת'/2
לונדון, 10 בינואר 1940 עברית
לונדון, 10 בינואר 1940
פרטי
אדוני וידידי היקר,
הענין פרטי אם כי לא 'סודי', והוא תכוף.
מאמצע החודש מארס (15.3.1940) תתחיל בארגנטינה מגביתנו בעבור המטרות הידועות לך – עליה, תעמולה לטובת הגדוד העברי/3 וכו'. מסדרי המפעל מבקשים אותי מאד להציע לך שתקח חלק במפעל. שאר המשתתפים- הקולונל פטרסון/4 ואנוכי. כמובן, תכוסינה ביד רחבה כל הוצאותיך - שתי הנסיעות במחלקה א' (מאיזה נמל בדרום אירופה) וכל ההוצאות על המקום.
ה'/5 ד"ר יוסף מירלמן/6 כותב לי שבקורך יעשה רשם כביר הן על הקהל הספרדי במדינה (קהל חשוב מאד) והן על הצבור בכלל,
גם הצבור הנוצרי כמובן.
חובתי להעיר את לבך ל'סכנה' שנמצא בארץ גם התנגדות מצד ציוני_'סתם'/7 והשמאל, היות והם רוצים להביא שמה את ויצמן/8 כמעט בעצם אותו הזמן. אינני חושב כי הסכוי הזה יפחידך- אולי דוקא להפך, כי אין לו שום תקוה לנצח בתחרות עם שלושתנו ואני גם חושב כי יוותר כאשר יידע שבקורנו נקבע בהחלט - אבל טוב יותר שתדע את המצב הזה.
אין צרך להוסיף מה תרבה שמחתי אם אזכה לצאת ל'קטל' בקורטון/9 אחד עמך. צריך להחליט בלי דחוי, כי עלי לענות במברק. את ההצעה הרשמית קבלתי לפני שעתים והנני ממהר לפנות אליך.
נאמנך,
ז' ז'בוטינסקי
1 פרופסור אברהם שלום יהודה (כרך י"ג, איגרת 104, הערה 17) היה מזרחן ואיש אשכולות במדעי היהדות. בינו ובין ז'בוטינסקי שררה ידידות רבת שנים. בניגוד לדעה שהביע בקיץ 1939, כי למען האחדות בציונות על ז'בוטינסקי להתפשר (כרך י"ד, איגרת 179), אחרי פרוץ המלחמה הוא היה קרוב יותר לעמדתו של ז'בוטינסקי, כי לנוכח עמדותיה של הנהלת ההסתדרות הציונית הישנה אין מקום לפשרה עמה.
2 Bath - עיר נופש ממערב ללונדון.
3 המטרות העיקריות למסעו של ז'בוטינסקי לארצות הברית היו: גיוס תמיכה להקמת צבא יהודי שייטול חלק במלחמת בעלות הברית באירופה נגד גרמניה הנאצית, וגיוס תרומות למען עלייה ב'.
4 קולונל ג'ון הנרי פטרסון (כרך ב, איגרת 19, הערה 3) הצטרף אל ז'בוטינסקי במהלך שליחותו בארצות הברית וסייע לו במאמציו להקים צבא יהודי. הוא היה מוכן לעמוד בראש גדוד יהודי לוחם.
5 האדון.
6
ד"ר יוסף מירלמן היה נשיא הצ"ח בארגנטינה. הוא סייע לז'בוטינסקי מבחינה פיננסית, ופעל אצל שלטונות ארגנטינה להשיג
לז'בוטינסקי ויזה לארגנטינה.
7 דהיינו הציונים הכלליים.
8 ד"ר חיים וייצמן היה נשיא ההסתדרות הציונית.
9 בגדוד אחד (מלטינית: cohortis).

