מכתב זאב ז'בוטינסקי - ואל-לה-בן, אל יצחק קדמי-כהן
מספר האגרת : 4069
קבצים מצורפים
תוכן
185 אל יצחק קדמי_כהן, פאריס
ואל לה בן, 23 ביולי 1939 צרפתית
ואל (ארדש/1), 23 ביולי 1939
עמיתי וידידי היקר,
קראתי את מכתבך במלוא תשומת הלב, כראוי לרעיון החשוב/1א שאתה מציג בשמך ובשמו של מר מארקוביצ'י_קלז'ה./2
גם לי נדמה, מעבר לכל ספק, כי לאחר שטורקיה החדשה תסיים את תהליך בניינה הפנימי, היא תשקול לתפוס מחדש (כמובן בצורות אחרות וטובות יותר) את תפקידה המסורתי והטבעי, כמרכז להשפעה מדינית על עמי קדמת אסיה./3 כמובן שמאותו רגע ואילך כוח ההשפעה שלה לא יתבסס על הדת, אלא על עליונותה התרבותית של טורקיה, על יוקרתה הצבאית ועל בגרותה הפוליטית והחברתית.
מאידך גיסא, נראה כי מצרים (שגם היא התקדמה בעשורים האחרונים בצורה ניכרת בדרכה למודרניזציה) שואפת לתפקיד מקביל בנוגע לחצי האי ערב.
אני שותף לדעה שכה היטבת להביע במכתבך, כי צריכים לדעת ששתי המגמות הללו אינן מתיישבות זו עם זו, ויש לראות בהן הוכחה חשובה ביותר להתאוששות של כל אחד מחלקי האזור.
מאידך גיסא, אני תמים דעים אתך ועם מר קלזה', כי ללא תרומתו של הגורם היהודי התמונה לא תהיה שלמה, וכל המאמץ יידון לכישלון; בעוד ברית בין שתי המעצמות המוסלמיות לבין המדינה היהודית בארץ ישראל (ששורשיה יונקים מההשפעות המוסריות והחומריות של התפוצה הגדולה שלנו) תביא לשיתוף פעולה הרמוני בין הצדדים, ויהיו לכך כל הסיכויים להבטחת השפעה מכרעת על התפתחותו של הלוונט./4
כמו כן אנו שותפים לאמונה שברית כזאת היא בת ביצוע, בלי לפגוע באינטרס חיוני כלשהו של הדמוקרטיות המערביות הגדולות וגם לא של האוכלוסייה הערבית מחד גיסא, ושל מעמדה המיוחד במינה/5 של לבנון - שבה כולנו מגלים עניין רב - מאידך גיסא.
מובן מאליו שאני כותב על דעתי האישית ועל אחריותי בלבד; אולם נראה לי כי רעיונות אלה - ובעיקר רגש האהדה לטורקים והרצון לראות את טורקיה עומדת בראש החלק הזה של אסיה, שהיא שוכנת באופן טבעי במרכזו – רו וְחים מאוד בקרב חוגים יהודיים.
בלבביות רבה,
עמיתי וידידי היקר,
ו' ז'
1 מכתבו של קדמי_כהן לא נמצא.
2 סימון מארקוביצ'י_קלזה (Simon Marcovici-Cléja).
3 דהיינו המזרח התיכון.
4 החלק המזרחי של הים התיכון: טורקיה, סוריה, לבנון, ארץ ישראל ומצרים.
5 במקור בלטינית: sui generis

