מכתב זאב ז'בוטינסקי - לונדון, אל אפרים ושיץ - ירושלים
מספר האגרת : 3778
קבצים מצורפים
תוכן
102 אל אפרים ואשיץ,/1 ירושלים
לונדון, 5 ביולי 1938
עברית
לונדון, 5 ביולי 1938
ד"ר ושיץ היקר,
הנני רואה מהירדן כי בועד הלאומי הוזכר ענין המברק ששלח לי כבוד הרב הראשי/2– הצעה שנחתום על כרוז הבלגה, בתוספת המילים 'זה אולי יעזור להציל את השנים'./3
עתה הייתי רוצה לברר את הסיבות והמסיבות של הצעד הזה. מובן מאליו שהרב הראשי באמת רצה רק לעזור, ובנוגע אליו אין לי ולא תהיה לי כל טענה. אבל אין ספק שהציעו לו לשלוח מברק כזה, ואני רוצה להבין מי הציע.
אחת משתי אלה:
1. או שמנהלי הסוכנות או הועד הלאומי הציעו; ואם כן – דרשו ממני 'תשלום' בצורה זו בעד השתדלותם לטובת הנידונים, זאת אומרת שבלי 'תשלום' לא רצו להשתדל.
2. או שהיזמה באה מחוגי הממשלה, בדרך ישר או בדרך ממוצע; ואם כן – דרשה הממשלה 'תשלום', אשר אם תקבל אותו לא תתלה את הצעיר, ואם לא תקבל – תתלה.
לפי דעתי, הן במקרה הראשון והן במקרה השני חייבים אנו לפרסם את הדבר.
היוכל אדוני לפנות אל כבוד הרב הראשי למען ברור החידה, או למצוא פתרון מאיזה מקור אחר?/4
תודה למפרע.
מכבדו,
ז' ז'בוטינסקי
1 ד"ר אפרים ואשיץ (כרך ז, איגרת 166, הערה 7) נמנה עם ראשי הצ"ח בארץ ישראל.
2 הרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג - Herzog (לומז'ה 1888-ירושלים 1959); הרב הראשי לארץ ישראל (משנת 1936).
3 את שלמה בן_יוסף ואת אברהם שיין אשר נידונו למוות.
4 את התשובה שלח ד"ר בוקשפן, מכיוון שד"ר ואשיץ נאסר על ידי השלטונות הבריטיים בתחילת יולי בחשד שהוא מעודד את שבירת ההבלגה (ראה להלן, איגרת 114, הערה 4). ד"ר בוקשפן הודיע, כי ד"ר ואשיץ קיבל מידע כזה הן מהרב הרצוג הן מיושב ראש הוועד הלאומי יצחק בן_צבי. אולם בבדיקה יסודית מצא ד"ר בוקשפן סתירות במידע של שני האישים; וכאשר הוא התחקה אחר מקור המידע הסתבר לו, שזה היה דבר שאין בו ממש (מכתבו של ד"ר בוקשפן מ12 ביולי; מ"ז א26/3/1).

