מכתב זאב ז'בוטינסקי - פאריס, אל יצחק סנדלר - יוהנסבורג
מספר האגרת : 3637
קבצים מצורפים
תוכן
194 אל אברהם סנדלר,/1 יוהנסבורג
פאריס, 27 באוקטובר 1937 אנגלית
פאריס, 27 באוקטובר 1937
נציב יקר,
קיבלתי את התלונה הבאה:
א) שבית"רים הפריעו באספה שבה אמורים היו לנאום קירשנר/2 וקנטרידג'./3
ב) שלפני קיום האספה, הבטחת אישית למר השכל שהבית"רים לא יפריעו לנואמים, אך הבטחה זו לא קוימה.
אין לי כמובן זכות להסיק מסקנות לפני שמיעת הצד המואשם. לפיכך אני דורש ממך לשלוח לי מיד דין חשבון מפורט על מה שאירע, ולקבל על עצמך את מלוא האחריות על כנותו המוחלטת של הדין וחשבון הזה.
אולם מלבד האירוע המסוים הזה, אני רוצה שכל הבית"רים יבינו אחת ולתמיד מה עליהם לדעת תמיד:
א) גרימת הפרעות מכל סוג באספות של מתנגדינו אינה רק מעשה מחפיר, אלא גם מעשה המזיק לאינטרסים שלנו.
ב) עליך לאסור זאת באופן חמור ביותר, ולהעניש ללא רחם כל בית"רי אשר יתעלם מאיסורך.
ג) ישנם מקרים יוצאים מהכלל שבהם לא ניתן לדכא התפרצות, למשל כאשר הבית"רים הסתערו בירושלים על בנייני הסוכנות/4 לאחר ההתאבדות בסוסנוביץ;/5 אולם יהיה זה גרוע מטיפשי לעשות דברים כאלה ללא התגרות יוצאת מן הכלל באמת.
ד) אני מזכיר לך שוב שהאוטונומיה של בית"ר, לרבות ה'אוצרון',/6 כוללת רק את ענייני בית"ר, ולפיכך היא אינה כוללת שאלות של מדיניות. בכל השאלות של מדיניות, לרבות טקטיקות של הצ"ח בנוגע למחנות אחרים, יהודיים או לא_יהודיים, תפקידם של מוסדות הצ"ח להנחות ולהחליט.
שלך בנאמנות,
[ו' ז'בוטינסקי]
1 נציב בית"ר בדרום אפריקה.
2 ניקולאי קירשנר היה יושב ראש הפדרציה הציונית בדרום אפריקה.
3 מוריס קנטרידג' (ראה לעיל, איגרת 107).
4 ראה לעיל, איגרת 34, הערה 1.
5 הכוונה לבית"רי שמחה פלשניצקי בן 22 מסוסנוביץ שהתאבד ב3 בינואר 1937, מכיוון שהמשרד הארץ_ישראלי בפולין סירב להעניק לו סרטיפיקט בשל היותו בית"רי. וזאת, למרות ההכשרה החקלאית שעבר לקראת עלייתו ארצה.
6 במקור בעברית בכתב לטיני – הכינוי של השכבה הבוגרת בבית"ר (ראה גם כרך ז, איגרת 230, עמ' 245).

