מכתב זאב ז'בוטינסקי - פריס, אל מרדכי דוד שווארץ - קובנו

מספר האגרת : 1061

סימול התיק: א 1 - 2/ 21/ 1
קישור לשם התיק: ז'בוטינסקי זאב, מכתבים אל שונים (שלושה תיקים) תיק א' (2/1/1931-26/2/1931) תיק ב'(1/3/1931-3/5/1931) תיק ג'(4/5/1931-29/6/1931)
מחבר האגרת: ז'בוטינסקי זאב
שם הנמען : שורץ מרדכי
תאריך האגרת: 03/01/1931
צורת כתיבת האגרת: כתב-יד
מקור/צילום : מקור

קבצים מצורפים

a 1 letters\116108.pdf הורדת קובץ

תוכן

אל מרדכי שווארץ, קובנה
פאריס, 3 בינואר 1931 עברית

ד"ר שוורץ היקר,
גורלי הוא שכל מכתבַי אליו, ובכלל כל מכתבַי לידידַי, מכתבי בקשה הם. קשה עלי הדבר הזה, ואני מתחיל להרגיש שהנהו מעַוות את כל יחוסַי הפרטיים; אך אין מה לעשות.
בית"ר דליטא הוא אחד הסניפים היותר טובים שיש לנו בעולם; יותר מזה - הנהו אחת המרגליות הכי נחמדות בכל התנועה הצה"רית והציונית. וקִדמתו\1 של הסניף היא, במדה גדולה, זכותו ומעשה-ידיו של כ"ץ\2 הצעיר, אדם שעוד נזכה לראותו ברום עולמנו הלאומי. אבל גם הסניף וגם כ"ץ בתור איש נחנקים בע ני חמרי, בפרט כ"ץ בעצמו. לא נעים לי לספר לאדוני את הפרטים ע"ד מצבו שהגיעו אלי פה, בטח יודע אותם כבודו. כיצד יוכל אדם לשאת יסורים כאלה ויחד עם זה לנהל תנועה חשובה?
אמצעי השלטון\3 הם דלים מאד; עד לפני שבועים בכלל לא היו לו 'אמצעים' - מה שצריך היה לשלם, לָויתי באחריותי אני ועתה עלי לפרוע את החובות, ועוד אינני יודע מאין. בזמן האחרון פניתי אל כל הילדים האלה בכל המקומות, והם שלחו לי את פרוטותיהם; תודה להם, ירבו ילדים כאלה בישראל, ובעזרתם אולי אוכל
לפרנס את השלטון במשך חדשים אחדים, אך לעזור לסניפים לא אוכל. קרן תל-חי, לדאבוני, עוד לא נתבססה, או אולי אני האשם אשר לא הצלחתי לבסס אותה. אבל גם מהמקור הזה, לעת עתה, אינני יכול לעזור לכ"ץ.
אני פונה אל אדוני בבקשה נמרצה להזמין אל ביתו מספר מצומצם של ידידיו וידידי בית"ר ולהסביר להם את המצב הזה. אם יש צורך, יקרא-נא לפניהם את מכתבי זה, כמובן בא פן
קונפידנציאלי.\4 היום כבר אין צ רך להרבות מליצה על ערכה של בית"ר - הוא ברור אף למתנגדינו. בכל ארץ וארץ , בטח גם בליטא, שמחים הציונים לחיזיון הזה, מתפארים בנ ער הזה המתרחק מעבודה זרה והמתמסר לציונות השלֵמה והטהורה. טוב, אך מה יֵצא מזה? הכי נשמע בעולם דבר כזה, שיזניח הצבור את נ ערו בלי עזרה או כמעט בלי עזרה, שיסבלו דלות - ממש האנשים היותר נחוצים של התנועה?
כמובן, ידוע לי כי יש משבר בעולם.\5 אבל אחת משתי אלה: או שנגיד לעצמנו 'הסוף הגיע, נסגור-נא את כל מוסדותינו' - או שנעזור. אסור למחות כפים לתנועה ובאותו הזמן לעזוב אותה ואת אנשיה העקריים ללא סיוע.
אני מבקש ומתפלל
לאדוני, ולכל
אלה שידבר אתם בשמו הוא ובשמי אני: סַדרו את הענין הזה. אתם יודעים בעצמכם שפה יפָרע לכם כל קרבן פי מאה ופי אלף.
הנני מצפה בכליון עיניים ובאמונה שלֵמה לתשובתו, שתבוא בקרוב ותהיה תשובת בשורה.
אשתי ואני דורשים בשלומו ובשלום הגברת שוַרץ ובניו.
מוקירו,
ז' ז'בוטינסקי
הערות:
1 התקדמותו.
2 מרדכי כץ. ראה איגרת אל כץ מ' 3.9.1931 , הערה 1.
3 שלטון בית"ר - המפקדה העליונה של בית"ר. אמנם רק בכינוס העולמי הראשון של בית"ר (דאנציג 12-15 באפריל 1931) הוחלט לכנות את ההנהגה העליונה של בית"ר בשם 'שלטון בית"ר' ואת חברי ההנהגה בשם 'קציני שלטון', אבל ז'בוטינסקי הקדים להשתמש בשם החדש.
4 סודי.
5 משבר כלכלי.