מכתב זאב ז'בוטינסקי - פריס, אל מאיר גרוסמן - לונדון

מספר האגרת : 909

סימול התיק: א 1 - 2/ 20/ 2
קישור לשם התיק: ז'בוטינסקי זאב, מכתבים אל שונים תיק א' (1/7/1930-12/8/1930) תיק ב' (20/8/1930-11/11/1930) תיק ג' (20/11/1930-31/12/1930)
מחבר האגרת: ז'בוטינסקי זאב
שם הנמען : גרוסמן מאיר
תאריך האגרת: 16/07/1930
צורת כתיבת האגרת: כתב-יד
מקור/צילום : מקור

קבצים מצורפים

a 1 letters\115161.pdf הורדת קובץ

תוכן

אל מאיר גרוסמן, לונדון
פאריס, 16 ביולי 1930
רוסית


מאיר איליץ' היקר,
השבח לאל ומאה תודות לך.\1 אני מבין שלא ויתרת בשל 'הלחץ החיוור'\2 שלי (אינני רוצה לקרוא לזה סחיטה\3), אלא פשוט טריווש שוחח אתך 'מלב אל לב', וכשנפשך נרגעה החלטת לצפצף על כולנו - חי נפשי, זה המבחן הטוב ביותר לידידות שהומצא אי פעם.\4 אבן נגולה מעל לבי. יש לי אמונה תפלה שמחלוקת אתך פירושה לגביי התאבדות מבחינה ציבורית, בדומה לזו של ר' ח'\5 בשנת 1921.
בעניין סדר היום:
1. הטיוטה האחרונה שלך אבדה לי, לכן אעיר על פי הזיכרון.
2. אני מציע שבמקום הדין וחשבון על פעילותך המדינית, תיתן סקירה על שיקומה של המדיניות הציונית.\6 התכנית היא כדלהלן: מבוא קצר ועמום על הפעילות (הרי אסור לדון בפומבי בנושאים כדוגמת הליגה של הדומיניון השביעי - הן נועדו לוועדה המדינית בלבד. אמרתי זאת לסוסקין, והוא הסכים). תזכיר את הבולטין הפרלמנטרי,\7 אחרי כן תדגיש את עניין השיקום. כאן יופיעו: ראשי הפרקים של הרפורמות שאנו דורשים; שיטות מאבק - אנגליה כמרכז (כל עוד העם האנגלי לא יבגוד בנו); עקרון הפטיציה (אפשר עם פטיציה, או תנועת פטיציה ללא נייר עם חתימות. אגב, כל זה מיותר, אתה יודע זאת בעצמך). בימים הקרובים אשלח לך את קווי היסוד שאני מציע לדיון, ואתה תראה מה תוכל לעשות בהם או בלעדיהם.
3. הרצאתי בנושא הזה\8 מבוטלת, ובמקומה אכין נאום פתיחה\9 מעניין יותר. אשלח לך את הקווים העיקריים. אל תהיה מוטרד שמא לא אשא הרצאה, נאום הפתיחה שלי יכלול גם את ההרצאה.
4. בעניין ישיבת הפתיחה: אני חושש שכל אודסה כבר רוחשת שמועות על אודות מריבות - יש להנחית מיד מכה על ראשם. לכן לדעתי הכרחי שבישיבה הזאת יופיעו שלושת חברי הנשיאות, למשל: ליכטהיים יפתח, אחריו שנינו ננאם; או: אתה תפתח ושנינו ננאם אחריך. בשני המקרים נאום הפתיחה אינו צריך לכלול דברים פורמליים בלבד, אלא עליו להיות בעל תוכן, אם כי בקיצור. אין זה אולטימטום, אבל אבקשך להסכים אתי.
אני מחבק אותך.
שלך, ו' ז'
נ"ב: לנאום הפתיחה שלי אפשר להוסיף תת כותר (כדי להבהיר שמדובר הן בנאום פתיחה הן בהרצאה): המשבר בציונות ותפקידיה של התנועה הציונית,\10 או כפי שתחליט.

1 מאיר גרוסמן נעתר להפצרותיו של ז'בוטינסקי והסכים להרצות בוועידה. ראה שתי איגרות אל גרוסמן 9.7.1930 ו- אגרת 13.7.1930 .
2 במקור באנגלית: whitemail - חידוש לשוני של ז'בוטינסקי.
3 במקור באנגלית: blackmail
4 חלקו האחרון של המשפט במקורו באנגלית.
5 לא זוהה.
6 במקור בגרמנית: Rekonstruktion der zion. Politik
7 The Parliamentary Bulletin - עלון הסברה שהופץ על ידי הוועד הפועל של הצה"ר בקרב חברי הפרלמנט הבריטי, במיוחד ערב דיונים בשאלת ארץ ישראל.
8 בנושא שיקומה של הפעילות הציונית.
9 במקור בגרמנית: Eroffnungsrede
10 במקור בגרמנית: Die Kriese im Zionismus und die Aufgaben der zion.
Bewegung