מידע למעיינים
- לפני הגעתכם לארכיון
החיפוש בחומר הארכיוני יכול להיות מורכב וייתכן שיידרש זמן רב כדי למצוא את המידע הרלוונטי למחקרכם. על מנת לייעל את תהליך החיפוש אנו ממליצים לערוך סקירת רקע לפני ההגעה לארכיון. קריאת ספרות מקצועית, עבודות מחקר שנעשו בתחום וספרות יעץ יסיעו לכם למקד את נושא המחקר וכן להכין מילות מפתח לחיפוש כגון שמות אנשים, מקומות, פעולות, מבצעים וטווח התאריכים. כמו כן מומלץ לבצע חיפוש במאגר הארכיוני באתר או לפנות לארכיון על מנת לוודא שהחומר שאתם מחפשים אכן קיים. - פניות לארכיון
ניתן לפנות לארכיון באחת הדרכים הבאות:
בביקור אישי בארכיון
בארכיון יעמדו לשרותכם עמדות מחשב בחדר העיון המאפשרות לבצע חיפוש במאגרים שלנו וכן לעיין במסמכים הסרוקים, מקראה לצפייה במיקרופילם, שירות יעץ ושירותי העתקה. אין צורך לקבוע פגישה מראש, אך כדאי לוודא כי החומרים הדרושים לכם אכן נמצאים בארכיון.
ביקור באתר האינטרנט שלנו
אתר האינטרנט מעמיד לרשותכם אפשרויות חיפוש שונות במאגרים הארכיוניים וצפייה בחומרים הסרוקים. כמו כן תוכלו להתעדכן בחדשות המכון ופעילויותיו.
בדואר אלקטרוני, מכתב, פקס או טלפון
ניתן לפנות אלינו בדואר אלקטרוני ,מכתב, פקס או טלפון.
נשמח לעזור בכל פניה ובקשה, ולספק מידע לגבי הפעילות שלנו או החומרים השמורים בארכיון. לתשומת לבכם, אין באפשרותנו לבצע חיפושים מורכבים, אולם נשמח לעזור לכם במידע, לעדכנכם לגבי קיום חומרים. כמו כן, יש אפשרות לקבל בדואר אלקטרוני רשימות מצאי של החומרים העשויים להיות רלוונטיים למחקרכם. - חיפוש בארכיון
- לשרותכם מגוון עזרי חיפוש המאפשרים חיפוש יעיל של חומרים השמורים בארכיון:
קטלוג ידני – רשימות ארכיונים (חטיבות) מפורטות ומעודכנות, המאפשרות סקירה של תיקי הארכיון. הקטלוגים הידניים יכולים לסייע למעיינים שנושא מחקרם רחב או לא מוגדר במדויק, בחיפוש בארכיונים לא ממוחשבים, או לאלה המעדיפים קטלוגים ידניים על פני חיפוש ממוחשב.
חיפוש ממוחשב – כולל חיפוש פשוט, חיפוש מתקדם ודפדוף ברשימות הארכיוניות. החיפוש הפשוט מאפשר חיפוש לפי מילה או ביטוי בקטגוריות שונות של תיאור החומר הארכיוני. בחיפוש במתקדם ניתן לבצע חיפושים מורכבים יותר המאפשרים חיתוכים לפי שדות שונים. חיפוש זה דורש ידע בסיסי באופן הארגון של החומר הארכיוני. דפדוף ברשימות ארכיוניות, בדומה לקטלוג ידני יכול לתת תמונה כללית לגבי החומר הארכיוני ולגבי מבנה הארכיון. למידע נוסף לגבי החיפוש הממוחשב ניתן לעיין בקובץ "עזרה'' . - שרותי יעץ– עובדי הארכיון יכלו לסייע לכם בחיפוש במאגרים הארכיוניים. כל מידע אודות מחקרכם כולל נושא מוגדר יעזרו לנו לאתר את החומרים הקשורים למחקרכם.
- הזמנת חומר ארכיוני
- חומר ארכיוני ככלל לא נשמר במדף פתוח בדומה לספרים ברוב הספריות, לכן לאחר שמצאתם את החומר שנראה מתאים לנושא מחקרכם צריך להזמינו מעובד הארכיון. בהגעתכם תקבלו לחדר העיון תקבלו טופס הזמנת חומר ארכיוני שיש למלאו ולהעבירו לעובד הארכיון. אם ברצונכם להזמין ספרים מהספריה אנא פנו לעובד הארכיון בבקשה לקבל טופס הזמנת ספרים.
לצערנו, אין אפשרות להזמין תיקים מראש אולם תהליך הזמנת התיקים אינו כרוך בזמן רב ואינו מעכב את העבודה בארכיון.
אם אתם עוסקים במחקר בנושא רחב ייתכן שתצטרכו לבקר בארכיון מספר פעמים. בכדי למנוע חיפוש מחדש והזמנה נוספת נוכל לשמור את התיקים שלא הספקתם לעיין בהם לתקופה של שלושה שבועות. - עבודה עם חומר ארכיוני בחדר העיון
חומר ארכיוני הוא חומר שיש לו ערך היסטורי, מחקרי או תרבותי והוא מיועד לשמירה לצמיתות. יחד עם זאת הוא יכול להנזק בקלות והשימוש בו דורש זהירות מרובה. אנא קראו בעיון את הסעיף ''תנאי שימוש בארכיון''. בכל שאלה לגבי שימוש בחומר ארכיוני אנא פנו לארכיונאי, אנו נשמח לעזור לכם בכל פניה או בקשה. - מתן הפניות/מראי מקום
מתן הפניות לחומר ארכיוני שונה מזה של ספרים וכתבי עת. בהפניה לתיק ארכיוני יש לכתוב את שם הארכיון וסימול התיק. לדוגמה:
מכון ז'בוטינסקי בישראל, כ4 – 2/1 או מ''ז, כ4 – 2 / 1
שימו לב, כדי למנוע עבודת מיותרת, יש לכתוב את סימולי התיקים במהלך העבודה. - שירותי העתקה
בארכיון קיימים שירותי העתקה המאפשרים צילום מסמכים במכונת צילום וכן העתקה של קלטות וקבצים דיגיטליים. בכל מקרה, פרט לצילום במצלמה דיגיטלית אישית (ראה סעיף תנאי שימוש בארכיון), ההעתקה מתבצעת על ידי עובדי הארכיון או על ידי גוף חיצוני מוסמך אליו פונים עובדי הארכיון וזאת על מנת להבטיח טיפול זהיר במסמכים המקוריים.
צילומים במכונת צילום - אנא סמנו את החומר שברצונכם לצלם על ידי הצמדת פתקיות מיוחדות המונחות על שולחנות בחדר העיון. יש למלא את הפתקית ולהצמיד באמצעות אטב פלסטיק. את החומר המצולם תקבלו יחד עם הפתקיות שמילאתם ומספר התיק הרשום על גביהם ישמש אותכם לצורך מראי מקום ו/או הפניות. אם בחרתם בין 1-20 צילומים תוכלו לקבלם במקום. צילום של מספר עותקים העולה על 20 הוא יתבצע תוך 3-4 ימים.
הדפסה – אם אתם עובדים עם קבצים דיגיטליים, יש לכם אפשרות להדפיס את הדפים הרלוונטיים מתוך הקובץ הסרוק. אנא הקפידו להדפיס את הדף הראשון של עטיפת התיק שישמש אתכם למראי מקום והפניות. הדפסת הדף הראשון היא לנוחיותכם בלבד ואינה כרוכה בתשלום. מומלץ להיוועץ בעובד הארכיון לפני תחילת ההדפסה.
העתקת קלטות – העתקה של קלטות שמע וקלטות וידאו מתבצעת על ידי גופים חיצוניים המוסמכים לטפל בחומר ארכיוני. אין אפשרות להעתיק קלטת או חלק ממנה במקום. שרות זה כרוך בדרך כלל בהמתנה של 3-7 ימים.
העתקת קבצים – העתקת קבצים דיגיטליים מתבצעת על ידי עובד הארכיון בלבד. אין אפשרות להעתיק את החומר הדיגיטלי בחדר העיון לאמצעי אחסון ניידים כגון דיסקט או דיסק USB. - כל שירותי הצילום כרוכים בתשלום, סכומים העולים על 20 ₪ יש לשלם מראש כ- 30% מסכום התשלום המשוער
- תנאי השימוש בארכיון
הארכיון ההיסטורי של מכון ז'בוטינסקי פתוח למעיינים לצורך לימוד, מחקר ועיון. להנהלת הארכיון הזכות למנוע שימוש בחומר מסוים אם המפקיד הגביל את השימוש בו, או אם לפי ראות עיני המכון השימוש בחומר עלול לגרום לנזק לחומר או לאנשים ששמותיהם כלולים או קשורים בו, או אם קיימים תנאים או שיקולים אחרים כיו''ב. - רשות השימוש בחומר מותנית בתנאים הבאים:
• אין להעתיק, להציג או לפרסם מתוך החומר השמור בארכיון דבר כלשונו ושלא כלשונו ללא רשות המכון וללא ציון מפורש של שם הארכיון וסימולו של התיק, בהתאם לכללי ציטוט מתוך חומר ארכיוני.
• העתקה של חומר ארכיוני בכל צורה שהיא תהיה בהתאם לחוק זכויות היוצרים, קביעת זכויות היוצרים לגבי החומר הארכיוני היא באחריות המעיין
• יש למסור לארכיון עותק אחד מן הפרסום בו נעשה שימוש בחומר הארכיוני. - המשתמש בארכיון חייב להקפיד על הכללים הבאים:
• אין להוציא מסמכים מתוך התיקים, לסדר המסמכים בתיק יש משמעות למחקר אין לשנות את סדרם בתיק
• השימוש בחומר מותר רק בחדר העיון של מכון ז'בוטינסקי ובשעות הפתיחה.
• יש להמנע מגרימת נזק כלשהו בגוף החומר, לקפל, לקמט, למחוק או לרשום דבר בתעודות או בשוליהן.
• אין להכניס עטים נובעים, עטי הדגשה זוהרים, דבקים, מחקים, נוזלי תיקון וכל דבר אחר העלול לגרם נזק לחומרים השמורים בארכיון
• אין להכניס מזון או שתייה לחדר העיון
• יש להשאיר חפצים אישיים, פרט לכלי כתיבה ומחשבים ניידים, בארונות בכניסה לחדר העיון.
• צילום המסמכים במצלמה דיגיטלית מותר ללא פלאש ומותנה באישור עובד הארכיון (צילום בתשלום)
• אין לשוחח בטלפונים ניידים בחדר העיון