מכתב זאב ז'בוטינסקי - מיניאפוליס, אל יעקב דה האז - ניו יורק

מספר האגרת : 6563

סימול התיק: א 1 - 2/ 25/ 1
קישור לשם התיק: ז'בוטינסקי זאב, מכתבים אל שונים תיק א' (5-28/2/1935) תיק ב'(3/3/1935-16/5/1935) תיק ג'(19/5/1935-19/6/1935) תיק ד' (19/6/1935-30/6/1935)
מחבר האגרת: ז'בוטינסקי זאב
שם הנמען : האז יעקב דה
תאריך האגרת: 07/03/1935
סוג התאריך: מדויק
צורת כתיבת האגרת: כתב-יד
מקור/צילום : צילום
מקור האגרת: ארכיון ציוני מרכזי, ירושלים 404/718 A

קבצים מצורפים

a 1 letters\22399.pdf הורדת קובץ

תוכן

אל יעקב דה האז, ניו יורק
מיניאפוליס, 7 במארס 1935 אנגלית


מר דה האז היקר,
האם אומהה/1 ירדה מן הפרק? יש היום באמריקה בחור אחד מאושר, וזה אני.
סבורני שאקבל את עצתך ואשהה באיזשהו מקום בוואשינגטון די' סי'./2 כמובן שאודיע לך מיד את כתובתי. אם לדעתך עליי להיפגש עם אי אלו אנשים למטרות מעשיות באמת, אעשה זאת; אם לא, אני סומך עליך שתסייע לי להיחבא אל הכלים. ובכן, אני מתכוון לשהות בוושינגטון מיום ראשון עד יום רביעי.
דיווח מערים תאומות:
סנט פול/3 – כ200 מאזינים מהמעמד הבינוני. האדונים גורדון/4 והורוביץ/5 סבורים שהנאום עשה רושם טוב.
מיניאפוליס – כ400. הרושם היה ללא ספק טוב. קהל המאזינים נמנה כפי נראה עם שמנה וסלתה של הקהילה. סבורני שרצוי שתיצור קשר עם מר גיינסלי./6
הוא יושב ראש הסניף המחוזי של הסתדרות ציוני אמריקה, אולם דומה שהוא השתכנע. ואף על פי שהוא אינו בשל לגמרי לרביזיוניזם, הוא עשוי להוכיח עצמו כבשל לחלוטין לגוש ב' שלך./7 אבל עשה זאת מיד – אני ספקן לגבי מידת היציבות של השפעתי. היום הוא הזמין אותי לארוחה עם עוד שלושה ידידים הנמנים עם האינטליגנציה הצעירה – אחד מהם הוא סגן יושב ראש הסניף הציוני המחוזי, וסבורני שהם עשויים ללכת בעקבותיו. אל תבוא במגע עם הרב אהרונסון:/8 יש בו יותר מדי טיפשות מתנפחת, הוא דומה לספינה קטנה הנושאת משא ענק של חשיבות עצמית, הוא בדרך כלל אדם רע.
גוש ב': מכתבך שקיבלתיו אתמול שימחני,/9 אך כתוב_נא לי יותר על אודות הצוות. אינני מייחס חשיבות רבה למכובדים כשמדובר בהקמת תנועה שעליה לגדול בהדרגה. אולם גוש אד הוק, המיועד להרשים את אירופה ואת ארץ ישראל (אינני רואה עצמי מוסמך לגבי אמריקה), תלוי בשמות פופולריים. אני מצפה בכיליון עיניים לתשובתך.
בינתיים (דומה שכתבתי לך) ביקשתי מהמשרד הראשי שלנו בפאריס, להורות לנציגינו בוועד הפועל הציוני לדרוש ועידת שולחן עגול. אני מקווה שאתה חש בטוב, וכך גם אני.
דרישת שלום לבבית לכולם.

שלך בנאמנות,

ו' ז'בוטינסקי
הערות:
1 ראה איגרת אל דה האז 5.3.1935 , הערה 4.
2D.C.



(District of Columbia) – מחוז פדרלי בארצות הברית המשתרע על שטח
הבירה ואשינגטון.

3 Saint Paul
- בירת מינסוטה.
4 הכוונה כפי הנראה לרב אלברט יצחק גורדון (קליוולנד 1903-בוסטון 1968); רב קונסרווטיבי במיניאפוליס (1930^1946) הסמוכה לסנט פול. בשנים 1930^1932 כיהן כיושב ראש הסניף המחוזי של הסתדרות ציוני אמריקה.
5 יוסף ב' הורוביץ – Horowitz (פולין 1877 -?); רב בסנט פול. חבר ה'מזרחי'.
6 Gainsley – זהותו המלאה לא נתחוורה.
7 כאן הכוונה לקבוצה ב' של הציונים הכלליים (איגרת אל הוועד הפועל של הצה"ר 4.3.1935 , הערה 10).
8 הרב מיכאל אהרן אהרונסון - Aaronsohn (בולטימור 1896 -סינסנטי 1976); רב
רפורמי וסופר.
9 המכתב לא נמצא, אולם קרוב לוודאי שמדובר במכתב אשר בו דיווח דה האז על ההחלטות שנתקבלו בכינוס של קבוצה ב' של הציונים הכלליים באמריקה, שהתקיים ב4 במארס 1935 (ראה איגרת אל דה האז 5.3.1935 ). בכינוס נתקבלו אפוא ההחלטות הבאות: א) קבוצה ב' מצדדת בהקמת גוש עולמי של המפלגות הציוניות, לקראת הבחירות לקונגרס הציוני ה19, אשר תומכות במדיניות ציונית הכוללת מדינה יהודית משתי גדות הירדן. ב) כינוס ועידת שולחן עגול בהשתתפות כל המפלגות הציוניות, אם אפשר עוד לפני הקונגרס הציוני ה19, לשם יצירת הרמוניה בתנועה הציונית. ג) התנגדות לשינוי נוסח הטקסט של השקל (ראה איגרת אל דה האז 1.3.1935 , הערה 9), או לצעד כלשהו העלול למנוע מקבוצה ציונית כלשהי להשתתף בקונגרס (Jewish Daily Bulletin, 6.3.1935). ראה גם איגרת אל דה האז 23.3.1935 , הערה 5.