מכתב זאב ז'בוטינסקי - בוקרשט, אל נשיאות הצ"ח - לונדון

מספר האגרת : 3842

סימול התיק: א 1 - 2/ 28
קישור לשם התיק: ז'בוטינסקי זאב, מכתבים אל שונים תיק א' (9/5/1938 - 3/1/1938) תיק ב' (2/8/1938 - 12/5/1938) תיק ג' (12/10/1938 - 5/8/1938) תיק ד' (30/12/1938 - 14/10/1938)
מחבר האגרת: ז'בוטינסקי זאב
שם הנמען : הצ"ח. נשיאות
תאריך האגרת: 14/10/1938
צורת כתיבת האגרת: כתב-יד
מקור/צילום : מקור

קבצים מצורפים

a 1 letters\147490.pdf הורדת קובץ

תוכן


180 אל נשיאות הצ"ח, לונדון
בוקארשט, 14 באוקטובר 1938 אנגלית
בוקארשט, 14 באוקטובר 1938
אדונים נכבדים,
הגעתי אתמול./1 היה קהל רב בפגישה. אין עדיין רשמים. רמבה/2 שסייר במדינה אומר: לצה"ר אין זכר, במספר מקומות בית"ר היא טובה.
אני עומד להיפגש עם שרי הפנים (ראש הממשלה בפועל) והחוץ. השגריר פראנאסוביץ'/3
הבטיח, שגם הוא יהיה ברומניה במחצית השנייה של החודש. אפגש גם עם השגרירים של פולין ושל ארצות הברית. נראה שהם המליצו עליי בחמימות בפני כולם.
התכנית:

א. הטלת וטו בז'נווה/4 ובוושינגטון, במקרה של שינוי כלשהו במנדט.

ב. ועידה בין_ממשלתית, שהיָזמה לה תבוא מוושינגטון, בתמיכתן של פולין ורומניה.

ג. כנס ציוני של מזרח אירופה/5 בווארשה, בחירות 'משיחיות' בכל מקום.

ד. עלייה ב'.

שלכם, ו' ז'
15 באוקטובר
נפגשתי היום עם ראצ'ינסקי/6 ועם קומנן/7 (שר החוץ). אינני יכול לכנות זאת הצלחה גמורה. ר'8 עדיין לא קיבל הוראות כלשהן (אף על פי שווארשה הבטיחה לשלוח מברק). אשר לק',9 זו הייתה טעות לבקר אצלו בחיפזון כזה, בטרם הייתי בטוח שהשגריר הפולני והשגריר האמריקני פנו אליו ותידרכו אותו כראוי. ק' היה אדיב אבל הוא לא היה מוכן עדיין להתחייב. קיימת אתו בעיה נוספת - נראה שבקרוב צפויה התפטרותו. הבעיה השלישית היא הזמן הקצר העומד לרשותי בבוקארשט – בשל מסע ההרצאות הארור, בגלל דלותנו הארורה, ובגלל העריץ הקטנוני10 והארור מפאריס,/11 שיכול היה להציל אותי והוא לא יעשה זאת!
אין דבר. צלצלתי לשכטמן כדי של–סקי/12 ישלח הוראות לר'. הביקור העיקרי שלי כאן יהיה אצל קאלינסקו,/13 שהוא ראש הממשלה בפועל, ולשם כך אמתין עד שיושלמו ההכנות. אני עשוי להיפגש שוב עם ק'./14 אפגש עם קרציאנו/15 (לוביינסקי המקומי, שהיה קודם מבצר איתן, אבל לאחרונה הוא הורעל על ידי נימירובר/16), ואנסה לכבוש את לבו. ייתכן שאפגש גם עם אלכסנ'./17
1 לבוקארשט.
2 אייזיק רמבה (לעיל, איגרת 137, הערה 20).
3 ריכארד פראנאסוביץ' (Richard Franasovici) היה שגריר רומניה בפולין. השגריר הרומני דיווח מן הסתם לממשלתו, על עמדתה של ממשלת פולין בשאלת הגירתם של היהודים מפולין.
4 דהיינו בעת דיוניה של מועצת חבר הלאומים (שמקום מושבה היה בז'נווה) בשאלת ארץ ישראל,תטיל רומניה וטו על כל שינוי במנדט.


















5 במקור בגרמנית: Zion-Konvent von Osteuropa; דהיינו 'כנסיית ציון' או 'ציון סיים'.
6 הרוזן אדווארד ראצ'ינסקי (Edward Raczyński ) היה דיפלומט פולני, ייצג את פולין בחבר הלאומים, ובשנים 1934^1945 כיהן כשגריר פולין בבריטניה. כמו כן כיהן כשר החוץ בממשלת הגולה של פולין בלונדון.
7 ניקולאי פטרסקו קומנן (Nicolae Petrescu–Comnen) היה שר החוץ של רומניה מ30 במארס 1938 עד 31 בינואר 1939.
8 ראצ'ינסקי.
9 קומנן.
10 במקור ברוסית: самодур
11 הכוונה למארקוביצ'י_קלז'ה – היהודי העשיר מפאריס.
12 במקור: L-ski, דהיינו לוביינסקי, ראש לשכתו של שר החוץ הפולני.
13 ארמאנד קאלינסקו
(Armand Călinescu), כלכלן ומדינאי רומני. הוא היה שר הפנים, ובתור איש אמונו של המלך קארול השני הוא היה בפועל האיש החזק בממשלה (ממארס 1938 עד 21 בספטמבר 1939 הוא כיהן באופן רשמי כראש ממשלה). קאלינסקו נרצח על ידי אנשי משמר הברזל. השיחה עם קאלינסקו נסבה מן הסתם על מתן רשות ליהודים מפולין וממדינות מרכז אירופה להפליג מנמל קונסטנצה שברומניה לארץ ישראל, גם ללא אשרות כניסה למדינה כלשהי. האישור ניתן בתנאי שלפחות 10% מהעולים יהיו מקרב יהודי רומניה. הפעילות הדיפלומטית הזאת של ז'בוטינסקי נשאה פרי, ורומניה שימשה תחנת מעבר להפלגות של אלפי מעפילים מפולין, מאוסטריה ומצ'כוסלובקיה לארץ ישראל גם לאחר פרוץ מלחמת העולם השנייה. ראה גם להלן, איגרת 247, טיוטת תזכיר לממשלת פולין, סעיף 1.






























14
קומנן (שר החוץ הרומני).
15 בארבו קרציאנו (Barbu Creţeanu) היה ראש לשכתו של שר החוץ הרומני.
16 יעקב יצחק ניֶמירובר – Niemirower (לבוב 1872 –בוקארשט 1939); הרב הראשי של רומניה.
17 אלכסנדר (לעיל, איגרת 179, הערה 8).