מכתב זאב ז'בוטינסקי - פריס, אל שלמה יעקבי - לונדון
מספר האגרת : 1807
קבצים מצורפים
תוכן
אל שלמה יעקבי, לונדון
פאריס, 10 ביוני 1933 אנגלית
מר יעקבי היקר,
זה עתה קיבלתי מכתב מד"ר רוזנבלום, בנוגע לרשימות משותפות של מועמדים רביזיוניסטים בבחירות לקונגרס./1 מהעתק מכתבי למר שטריקר המצורף בזה,/2 תוכל לעמוד על הסיבה מדוע אינני מסוגל עוד ליטול חלק פעיל במשא ומתן. אולם אפשר כמובן להמשיך בניהול המשא ומתן באפיקים אחרים. לפיכך אבקשך לעשות עמנו חסד, ולהיפגש עם האדונים גרוסמן ומחובר, כדי לדון עמהם בעניינים הללו כבא כוחי. אני מסמיך אותך לדון עמהם, ואולם לפני שתגיע עמהם להסכם מוחלט תיצור עמי קשר (רחוב גרניצ'נה 9, וארשה)./3
הואל-נא להביא בחשבון את ההערות דלהלן:
1. מכתבו של ד"ר רוזנבלום כולל את הקטע הבא: '... בווינה ובברן ניהלו (אתך) האדונים שטריקר וסוסקין שיחות על בסיס הצעות הפשרה שפורסמו על ידי מר גרוסמן בנויה וֶלט'./4 המילים המודגשות מטעות. מר גרוסמן הציע בנויה ולט תכנית להקמתה מחדש של הנהלה מאוחדת; בעוד שרבים סבורים שהדבר עדיין עשוי להיות רצוי ואפשרי, מכתבי המקורי אל ארבעת חבריי/5 מתייחס במפורש לרשימות משותפות בלבד - 'דיונים בדבר הרכבת רשימות משותפות בבחירות לקונגרס, ודחייה זמנית של כל שאלות המחלוקת הפנימית' (כפי שד"ר רוזנבלום ציין במכתבו); והרי שאלת המחלוקת העיקרית היא שאלת ההנהלה./6 את הדבר הזה הבהרתי לשניהם - למר שטריקר ולד"ר סוסקין - והשיחות שלנו עסקו ברשימות משותפות בלבד. לפיכך הואל-נא להגביל את תפקידך לנושא הרשימות המשותפות.
2. הבעיה הכללית היחידה הקשורה באמת לרשימות המשותפות היא תכנית מינימלית של דרישות שתוצג בקונגרס. דרישותינו פורסמו במאמרי שאני מצרף בזה,/7 ובחוזר המזכירות בווארשה, שללא ספק קיבלת אותו, הכולל את כל פרטי מאמרי. אני מעז להציע לא לעמוד על זהות מוחלטת בין המצעים של שתי הקבוצות, כל עוד ברור לשתיהן שעקרונות היסוד שלהן זהים. את שאר הניגודים אפשר יהיה ליישב בקלות בשיחות בין חברי המזכירות בווארשה לבין מר גרוסמן, שנודע לי כי בימים הקרובים הוא עומד להמשיך לווארשה, כדי להשתתף במערכת הבחירות.
הכרחי שבשני המצעים תופיע הדרישה מהקונגרס, לבטל את החלטות הוועד הפועל הציוני בדבר 'חובת המשמעת'
ו'הבכורה'. במשא ומתן שהתנהל בווארשה בחודש אפריל, הסכים גרוסמן באופן עקרוני להעלאת הדרישה הזאת./8
בהצעתי המקורית שהגשתי לארבעת חבריי ציינתי, שאם דרישה זו תידחה על ידי הקונגרס, נדחה את המסקנות הנובעות מכך עד לוועידה העולמית השישית. משמעות הדבר, כי אפילו במקרה הזה יש להישאר בקונגרס. מכל מקום יש להבהיר, שהמסקנה האחת והמידית מדחיית הדרישה תהיה, שבאופן הגיוני לא ניתן יהיה לרביזיוניסטים להשתתף בהנהלה הציונית, שכן הם עלולים להיקלע למצב בלתי נסבל, אם ההנהלה הציונית תחליט ברוב קולות להעמיד לדין או לסלק רביזיוניסטים אשר ימלאו אחר החלטת וינה בדבר הפטיציה.
3. אם יתברר שהסכם בדבר רשימות ארציות משותפות אינו מעשי, אתה תמשיך לנהל משא ומתן על רשימת בחירות עולמית משותפת. במקרה זה עשוי להימצא בקלות מודוס לחלוקת המנדטים בין שתי הקבוצות לפי 'מפתח' מוסכם או לפי שיטה יחסית.
אני מודה לך מראש.
שלך בנאמנות,
ו' ז'בוטינסקי
הערות:
1 מ"ז, א21/3/1 מ9 ביוני 1933. רוזנבלום השיב למכתבו של ז'בוטינסקי אל שטריקר מ17 במאי 1933 (לעיל, איגרת 231), כי ההסכם על רשימות משותפות בבחירות לקונגרס הציוני חייב להתבסס על 'תנאי השלום' של גרוסמן (איגרת אל שטריקר 2.6.1933 , הערה 5).
2 איגרת אל שטריקר 2.6.1933 .
3 ז'בוטינסקי עמד לנסוע לפולין (איגרת אל הופמן י' ו- מ' 13.6.1933 ).
4 איגרת אל שטריקר 2.6.1933 .
5 איגרת אל שטריקר 17.5.1933 .
6 של ברית הצה"ר (איגרת אל גרוסמן 22.3.1933 , הערה 1).
7 'א קונגרעס פראָגראם', דער מאמענט, 31 במארס 1933). נוסח עברי: 'תפקידו של הקונגרס הי"ח', דאר היום, גיליונות
9 באפריל ו10 באפריל 1933. הדרישות העיקריות שז'בוטינסקי הציג במאמר הן: על הקונגרס לקבוע שמטרת הציונות היא הקמת מדינת היהודים עם רוב יהודי, על הקונגרס להחליט על צעדים נגד אנגליה, כדי לכוף עליה לשנות את מדיניות ההגבלה של העלייה, ביטל חובת המשמעת של ההסתדרות הציונית וכו'.
8 ראה איגרת אל שופמן [1933. 4. 5]
הערה 3.

