מכתב זאב ז'בוטינסקי - פריס, אל יצחק שאקי - פירנצה
מספר האגרת : 1484
קבצים מצורפים
תוכן
אל יצחק שַקי, פירנצה
פאריס, 26 בפברואר 1932 איטלקית
סודי
שקי היקר,
צר לי מאוד שלא נפגשתי עם מר ק'/1 בפאריס. אך ברצוני לקוות, כי 'מה שנדחה לא בוטל'./2 הואל-נא באדיבותך להביע בפניו בשמי את התנצלותי. הכתובת של ראזסווייט היא רחוב וינז 9ב, מקום שאף פעם אינני הולך לשם. לא העליתי על דעתי שמר ק' ילך לשם, על כן לא השארתי להם שום הוראות בנוגע לביקור כזה; והם, שגם ידעו שהייתי חולה, לא ידעו מי האורח והשיבו את התשובה השגורה.
אינני סבור שתהיה תועלת בשיחה עם נציג של הנהלת המחלקה הכללית לענייני הלוואנט./3 אני מתאר לעצמי עד כמה ראש הממשלה אמור להיות עסוק, והוא בוודאי אינו יכול לבזבז את זמנו על עניין שעדיין אין יודעים אם כדאי לעסוק בו. ואולם, זה בדיוק העניין - אם התועלת המדינית של הבעיה שאני רוצה להעלות אינה ברורה מאליה, אינני סומך על עצמי שאהיה די חזק כדי לשכנע בכך את ההנהלה הכללית/4 או מי שלא יהיה. יש דברים שצריכים להיות ברורים למן הרמז הראשון (לאנשים שיש לכם בראש ענייני המדינה באיטליה). אם אינם ברורים - פירוש הדבר שהעניין קטן מכדי לעניין אותם, ואני לא אוכל לעשות בכך מאומה. זו הסיבה היחידה הגורמת לי להפציר שיינתן לי לשוחח עם ראש הממשלה: כי תהיה בכך הוכחה שהעניין חשוב דיו בעיני העומדים בראש העניינים.
אני מסכם במה מדובר. מסיבות רבות, הידועות לך והידועות לכול, הייתי רוצה ליזום שינוי רדיקלי באוריינטציה הבין-לאומית של היהודים, ובראש ובראשונה של הנוער. לפי שעה מדובר במנטליות של היהודים, בנטיותיהם התרבותיות והאידיאולוגיות. לעת עתה אינני מעלה את בעיית המדיניות המעשית המידית, אף על פי שאין טעם להסתיר שגם מזה אי אפשר יהיה להימנע. לעת עתה הייתי רוצה ליזום אוריינטציה (מנטלית) לכיוון זרמים ים-תיכוניים ולטיניים, תוך כדי עקירת האופנה הרוחנית הפילו-צפונית שהתעצמה והלכה בחמש עשרה השנים האחרונות. אני משוכנע כי נוכל לעשות זאת: בית"ר לבדה מאורגנת למדי כדי שעל פי הוראה אחת יתחילו אלפי צעירים יהודים, בארץ ישראל ובכל מקום, ללמוד אחת מן הלשונות הלטיניות ואת התרבות הלטינית; כדי שבהמונים שלנו תהפוך האוריינטציה החדשה לפופולרית, וכדי שהאהדה שלנו והתקווה העממית תופנינה לכיוון חדש. ואולם אתה יודע שהשפעתנו היום משתרעת הרחק מעבר לתחומי בית"ר, ושנותרנו כיום הכוח המוסרי היחיד שלא אכזב, ושממנו מצפה העם באופן אינסטינקטיבי למילה המנחה והמנחמת.
נקודת ההתחלה הקונקרטית היא בית הספר המרכזי למדריכי בית"ר, שאנו עומדים לייסד. תהיינה לו שתי מטרות: 1) הדרכה להגנה עצמית נגד אלימות האנטישמיות.
2) הדרכה אידיאולוגית. מכאן תצא הסיסמָה שתקבע את ההתייחסות החדשה של הפריפריה. אני צופה שבית הספר הזה יעמוד במרכז ההתעניינות של הציבור היהודי והעיתונות היהודית, ללא הבדל מפלגה.
אנו ניצבים בפני הברירה בין שתי ארצות לטיניות./5 בארץ אחת/6 אנו יכולים לייסד את בית הספר מיד, היום או מחר, ואנו יכולים לסמוך על אהדה רבה ועל כל התמיכה המוסרית הנחוצה לנו לעת עת. ואולם מסיבות שונות הייתי מעדיף את הארץ האחרת - אם היא תרצה בכך.
בוודאי אינני טועה אם אומר, שאין מקום לכל 'דיון' על יסוד העקרונות. הממשלה מכירה את העיקרון ואינה זקוקה להבהרות מצד איזשהו אדם זר. האם חשוב לממשלה, או לא חשוב לה, ליצור בעמנו התייחסות מיוחדת זאת/7 (בעמנו שבו אנו רואים כוח בין-לאומי ממדרגה ראשונה, אך הממשלה - אולי כן, אולי לא)? אם חשוב לה, אז באמת יהיה צורך להבהיר הרבה שאלות של פרטים: מה נוכל לעשות, כיצד אנו מתכוונים לפעול, מה אנו מבקשים בתמורה. במקרה כזה, השאלה תובא בוודאי לעיונה של הרשות העליונה,/8 ומשום כך אני מרשה לעצמי להציע פגישה עם אותה רשות עליונה, כבר בהתחלה.
המסור לך,
ו' ז'בוטינסקי
הערות:
1 ארנסטו קודיגנולה - Ernesto Codignola (1885-1965); פרופסור לחינוך באוניברסיטת פירנצה וחבר המועצה העליונה לענייני חינוך.
2 במקור בלטינית: quod differtur non aufertur
3 במשרד החוץ האיטלקי.
4 של משרד החוץ.
5 צרפת ואיטליה.
6 בצרפת.
7 התייחסות מיוחדת אל ארצות לטיניות.
8 לעיונו של ראש הממשלה.

