מכתב זאב ז'בוטינסקי - פריס, אל מאיר גרוסמן - לונדון
מספר האגרת : 966
קבצים מצורפים
תוכן
אל מאיר גרוסמן, לונדון
פאריס, 18 בספטמבר 1930 רוסית
מאיר איליץ' היקר,
1. היום שלחתי לגרינברג\1 מאמר: 'מה אנגליה הבטיחה'.\2 תוכנו - אסמכתות ומובאות מנאום הפתיחה שלי בוועידת פראג. כתבתי לגרינברג שאתה תשוחח אתו על העניינים הטכניים. סלח לי שאני מעמיס עליך את הנטל הזה, בשעה שאתה עסוק כל כך. אם אין באפשרותך להתפנות לכך אל תהסס, תודיע לי ואני אתכתב אתו. אך אם תוכל להיפגש אתו, ברר שלושה עניינים: א) באיזו תדירות; ב) גודל המאמרים; ג) מהו השכר למאמר. אני יכול לכתוב מאמר אחד בשבוע; הייתי רוצה לא פחות מפעם בשבועיים. תודה.
2. בסיועו של ז' י'\3 הצלחנו להשיג כסף בשביל זליוק, עד סוף ספטמבר. אבל אלה הלוואות שנצטרך לפרוע מהכנסות המסע שלי, וזו נגיסה גדולה מאוד (מ15 באוגוסט עד 30 בספטמבר - 375 לירות שטרלינג בקירוב). מלבד זאת נתן שפאן לוועד המרכזי מקדמה בסך 50 לירות שטרלינג, ואם אינני טועה הוא גם נתן לנו 100 מארקים לכיסוי ההוצאות בפראג. על כל אלה וגם בעניין אוקטובר\4 אכתוב היישר לאנג'ל, אבל אחרי ה23 לחודש, לאחר שאשוחח עם זליוק על ההקלות בתשלומי אוקטובר.
3. שלחתי לסוסקין מכתבים בשביל הרצוג ובודנשטיין. הדגשתי בעיקר את עניין ה'פרלמנט'.\5
4. הגיע הזמן לתת את הדעת למליאה.\6 אל תפרש זאת כפטריוטיות: אני בעד כינוסה
בפאריס. המליאה צריכה להתכנס בהרכב מלא עד כמה שניתן, כי הנושאים מאוד חשובים. על ליכטהיים קשה לסמוך,\7 בין כאן ובין אצלכם\8 - הוא בחופשה במקום כלשהו בים האדריאטי. בואו של סוסקין לכאן יפחית את ההוצאות לכדי מחצית. אנחנו שישה ואתם שלושה, לכן לדעתי - פאריס.\9 אתה תגור אצלי: חדר נפרד, שקט (?) והכול חוץ מטלפון.
אני לוחץ את ידי כולכם בשם כולנו.
שלך, ו' ז'
קיבלתי מכתב משטריקר.\10 לאחר הקריאה אבקשך להחזירו. מובן מאליו שלא הצעתי לו לצאת מההסתדרות הציונית - הקמת ההסתדרות הציונית החדשה אינה מחייבת פרישת כל חבריה מההסתדרות הציונית הישנה.
1 ליאופולד יעקב גרינברג (כרך א, איגרת 14, הערה 6). עורך הג'ואיש כרוניקל.
2 'What England promised', The Jewish Chronicle, 10.10.1930, pp.19-20
3 זינובי יונוביץ' טיומקין.
4 בעניין תשלומי החובות בחודש אוקטובר.
5 איגרת אל סוסקין 18.9.1930 , הערה 4.
6 לכינוס מליאת הוועד הפועל של ברית הצה"ר.
7 שיבוא לישיבת המליאה.
8 בין שנקיים את ישיבת המליאה כאן בפאריס ובין שנקיימה אצלכם בלונדון.
9 יש לקיים את ישיבת המליאה בפאריס.
10 רוברט שטריקר (איגרת אל גרוסמן 7.7.1926 , הערה 13). עורך העיתון הציוני Die Neue Welt, שיצא לאור בווינה. שטריקר, שהתאכזב ממדיניותו של וייצמן ומחבריו במפלגת הציונים הרדיקלים, עמד לפני הצטרפות לברית הצה"ר (איגרת אל גרוסמן 13.4.1927 ). המכתב המוזכר באיגרת לא נמצא.

